Hogyan írjunk könyvet? Kézzel vagy géppel?

Rengeteg írni kezdő teszi fel a kérdést magának: kézzel vagy géppel írjak könyvet? A kézzel és géppel írásnak is vannak előnyei, hátrányai, és természetesen mindkét módszerrel el lehet érni a flow állapotot, főleg, ha tolulnak a nagyszerű gondolatok.

Hogyan írjunk könyvet?

Hogyan írjunk könyvet?

Kézzel

A kézzel írás csodálatos előnye az, hogy a szemünket semmi féle képpen sem károsítja. Továbbá, azért praktikus, mert egy apró jegyzetfüzet és toll bármely táskában elfér, így mindig ott lesz a lehetőség hozzákezdeni az íráshoz, ha az ihlet megállíthatatlanul tör ránk. Kézzel írni akármelyik füzetbe, könyv hátuljába, határidőnaplóba lehet, akár munka közben is észrevétlenül lejegyezhető pár mondat. Az ilyen esetekben nyilvánvalóan a legcélszerűbb ceruzával írni, hogy szükség esetén eltávolítható legyen a szöveg.

Azonban, ha valóban könyvet szeretnénk írni, akkor az összes leírt szöveget össze kell szedni és legépelni, így sokkal több időbe telik a mű elkészítése. A kéziratnak pedig legépeltnek kell lennie. Ezért nem célszerű az egészet kézzel írni, főleg, ha hosszú a mű.

Javítgatáskor viszont kifejezetten hasznos lehet a begépelés, mert úgy jobban tudjuk magunkat ellenőrizni, mintha csak mindent visszaolvasnánk, de ezzel nem tanácsos túl sok időt eltölteni.

Géppel

A kézzel írással szemben a géppel írás hátránya, hogy a legtöbb képernyő, legyen az számítógépé, laptopé vagy tableté, szárítja, fárasztja, ezáltal rontja a szemet, így egészségtelenebb állandóan gépelni. Bár szemkímélő gépet is használhatunk, ha van rá lehetőség, de akkor is kíméletesebb kézzel írni. Nagy előnye viszont az, hogy bármikor hozzá lehet tenni nagy mennyiségű szöveget is a jegyzeteinkhez és belejavítani is könnyebb egy digitális dokumentumba, mint állandóan radírozgatni vagy húzgálni a kézzel írt szösszenetekben.

Sőt, bármilyen hosszú szöveget írhatunk, hiszen a dokumentum nem fog ,,betelni”, mint egy füzet, vagy napló, így semmiképpen sem érezzük magunkat keretek között.

Mi több, aki a saját írása elolvasásakor is küszködik, jobb, ha nem kézzel kezd hozzá egy nagyobb terjedelmű alkotáshoz. Gépeléskor nem merülhetnek fel ilyen problémák. Továbbá, a helyesírási hibákat is könnyebb kijavítani a jelzéseknek köszönhetően.

Két agyféltekével

A legnagyobb előnye pedig az, hogy gépeléskor mindkét kezünket használjuk, így két agyféltekés az írás, még akkor is, ha csak egy-egy ujjunkat használjuk, így könnyebben összhangban marad a jobb és bal agyféltekénk.

Bár mindkét módszer megfelelő, a fentebb említett előnyök miatt érdemesebb a gépelést választani, de a legjobb, ha mindig van nálunk egy jegyzetfüzet, akárhová megyünk, hogy minden jó gondolatunkat lejegyezhessük. Továbbá, ha úgy érezzük, hogy a szemünk fárad és szeretnénk pihentetni, ne erőltessük görcsösen a gépelést, hanem térjünk vissza a papírhoz és folytassuk kézzel művünket.

Vélemény, hozzászólás?