Így szoktasd le a vállalkozásodat a Facebook-függőségről

Képzeld el azt a szituációt, amikor van egy email listád, rajta olyan emberekkel, akikkel rendszeresen kommunikálsz, és akik alapvetően a szakértelmed, a szolgáltatásod, a vállalkozásod miatt iratkoztak fel hozzád. Ezek az emberek óriási arányban figyelnek oda rád, a legrosszabb, legbénább szöveggel megírt leveleidet is 10-12%-os arányban megnyitják, elolvassák. Szuper perspektíva, ugye?

És akkor képzeld el, hogy erre az email listádra kiküldöd a Google.hu linkjét, benne a következő instrukcióval: keress rá a szolgáltatásunkra, és ámulj!

Legyen ez a szolgáltatás mondjuk, a marketing tanácsadás.
Az emailedet olvasók csak pislognak az instrukciók láttán, de mivel egyébként naponta többször is használják a Google keresőt, és mivel hallgatnak rád, megteszik, amit kérsz. Rákeresnek a marketing tanácsadásra, és ámulnak. Azon, hogy mennyi mindenki van még a piacon rajtad kívül. Jé, itt egy jó ajánlat – nem a tiéd -, hopsz, megnézik, és már vásárolnak is. Máshol.

Hülyeség az egész sztori, ugye?
Ki az az elvetemült, aki a saját hírleveléből a Google-re küldené az embereket?
Nos, ugyanaz, aki a saját hírleveléből a Facebookra küldi. (Nyugi, én is megtettem régen, de leszoktam róla, lásd alább.)

A hírleveled legrosszabb esetben is 10-12%-os figyelemelérést generál. A Facebook oldalad meg 1%-ot a LEGJOBB esetben, még úgy is, hogy a hírleveledből küldözgeted oda évek óta az embereket!

Oké, álljunk meg! Szerencsére a mi olvasóink többsége nem csinál ilyen hajmeresztő dolgokat rendszeresen, hogy a saját vagyonukat – mert a hírlevél-feliratkozók a vállalati vagyon részét képezik – elherdálják arra, hogy mások vállalkozását építsék, de sajnos elég sokan megteszik olyanok, akik véleményvezérnek számítanak ebben a témakörben.

Azért vezettem fel ezt a cikket ezzel a sztorival és szituációval, hogy FÁJJON! Az, akinek egyébként is problémái vannak ezzel a nagy FB mániával, az nyilván érzi, hogy ez az egész most már tényleg tarthatatlan. Mert ugye mi mozog a vállalkozás kommunikációért felelős vezetőjének fejében?

Ha nem használjuk a FB-ot intenzíven, akkor az a veszély fenyeget, hogy alternatív veszteséget könyvelhetünk el a kiaknázatlan lehetőségek miatt.
Ugyanakkor, ha megpróbáljuk kiaknázni ezeket a látszólagos lehetőségeket, akkor meg azért szenvedünk el alternatív veszteséget, mert nem MÁSRA csoportosítottuk az erőforrásokat. A kognitív disszonancia és a dollárárverés szituáció miatt pedig „basszus, én ezt szívvel-lélekkel csinálom, ennek működnie kell, hiszen másnak is működik!” – gondolati séma alakul ki, és ezt hívjuk köznyelven csapdának.

Ha felismerted a fentiek alapján, vagy bármilyen más gondolat, érzés alapján, hogy tarthatatlan az, hogy a Facebookon bohóckodj gyakorlatilag nulla eredménnyel, és meg akarsz szabadulni a Facebook függőségtől, akkor íme 12 pont, amit ha végigviszel – mondjuk a következő 12 percben –, akkor le tudsz jönni a FB-ról, és Mark Zuckerberg vállalkozása helyett végre építheted a sajátodat.

Kivéve: az alábbiak egyáltalán nem vonatkoznak azokra, akik forgalomgenerálásból élnek, és a saját weboldalukon hirdetéseket helyeznek ki. Nekik szükségük van arra a tömegre, amit a FB-ról tudnak mozdítani. Továbbá azokra sem vonatkozik, akik elérik a rajongóik legalább 8-9%-át, mert nekik megéri továbbra is építgetni ezt a lábat (de hírlevélből nekik sem szabad embereket toborozni a FB posztjaikra!)

Hogyan szoktassuk le a vállalkozásunkat a Facebook-függőségről!

Túl sok időt rabol el tőled és a vállalkozásodtól a Facebook, eredmények nélkül? Hiába küzdesz, mint malac a jégen, senki oda se bagózik a posztjaidra, vagy ha mégis, akkor ugyanazok az emberek állandóan (ami szép és jó, csak nem előremutató)? Már mindent megpróbáltál, de már látod, hogy egyáltalán nem térülnek meg a befektetett erőforrások? A hirdetések is csak viszik a pénzt eredmény nélkül?

Akkor itt a 12 Facebook-függőség kiiktató pont. Gondold végig, jegyzeteld végig, cselekedd végig, és kezdj végre új, szabadabb életet a vállalkozásoddal!

  • Tehetetlenség. Ismerd be, hogy tehetetlen vagy a Facebook-kal kapcsolatban, és eluralja a vállalkozásod életét úgy, hogy közben csak rombol.
  • Higgy abban, hogy létezik egy hatalmas erő, amely helyreállíthatja a FB-ra koncentrálás által megtépázott üzleti eredményeidet, és ez az erő akár benned is lakozhat, akár kívülről is segíthet – kinek mi a hite alapja.
  • Elhatározás. Határozd el, hogy ezt az erőt, ami vagy benned, vagy a hitrendszered szerinti magasabb erőben lakozik, felhasználod arra, hogy fordíts a vállalkozásod sorsán, méghozzá Facebook nélkül.
  • Leltárkészítés. Készíts leltárt arról, hogy mit veszítettél az által, hogy a FB-ra koncentráltál a kommunikációdban, és tervezd meg, hogy milyen más lehetőségeket fogsz kihasználni, és hogyan. Hírlevél, saját blog, PR, Youtube csatorna, stb.
  • Beismerés. Vállald a felelősséget azért, amilyen helyzet előállt, és amivel kénytelen vagy szembe nézni. Kényelmes a FB-ot hibáztatni, de senki nem kényszerített semmire, a te döntésed volt. Mint ahogy ez az új út is a tiéd. Tehát beismerheted a sikeredet is majd.
  • Készen állni. Állj készen arra, hogy megszabadulj attól a hibádtól, hogy a siralmas eredmények ellenére tovább erőlködtél. Mindig ismerd fel, ha valami nem működik, és ne az alapján dönts, hogy mások mit csinálnak, kit majmolnak, kinek a tévútján járnak…
  • Hiányosságok felszámolása. Olyan könnyű posztolni, és reménykedni, hogy majd egyszer lesz eredménye, és olyan nehéz kitalálni, hogy napról-napra milyen tartós és valóban építő jellegű tartalmak kerüljenek fel a weboldalunkra. A hiányosságaid felszámolását kezdd új szokások kialakításával, akár már MA, illetve MOST.
  • Készíts listát azokról a dolgokról és személyekről, akiknek a vállalkozásod FB függősége kárt okozott, és döntsd el, hogy kártalanítod őket. Magadat is ide számíthatod.
  • Jóvátétel. A kártalanítandóknak nyújts jóvátételt: írd meg a könyvet, ami évek óta a fejedben van, írd meg a cikkeket, amiket évek óta meg kellett volna írnod, hírlevélben küldj olyan leveleket, amik az olvasókért vannak, és találj ki egyéb más megoldásokat, amik mindig is ott voltak előtted, csak a FB miatt már nem jutott rájuk sem idő, sem energia.
  • Megingás kiiktatása. Szüntesd meg a FB csoporttagságaidat – akár a csoportjaidat is –, és redukáld a FB-kal kapcsolatos tevékenységeidet pusztán csak a magánéleti kapcsolódási pontok fenntartására. Semmilyen energiát ne adj a FB-nak az üzleted céljai kapcsán!
  • Állhatatosság. Ha ugyanannyi energiát fektetsz MÁS kommunikációs csatornákba, mint a FB-ba, akkor jönni fognak az eredmények. Könnyedén megduplázhatod a blogod látogatottságát FB nélkül is, és ez tartós is lesz. De amikor jönnek az eredmények, még véletlenül se gondolj arra, hogy „hát, most már akár a FB-ra is jutna időm, energiám”. Ha erre a gondolatra jutnál, menj vissza az 1-es ponthoz, mert valami félresiklott a leszokási folyamatban!
  • Mentorálás. Add tovább az információt – ne a FB-on ­–, és segíts másoknak is a leszokásban, a saját tapasztalataid által!

Egy nap, egy hét, egy év Facebook nélkül, maximum automatizált posztokkal (nem időzített, hanem automatizált! Ez a cikk is megjelenik a FB-on, de emberi beavatkozás nélkül!), és máris új színben fogod látni a világot. Egy szebb, gazdagabb, sikeresebb színben.

Üdv az új életedben!

Vidi Rita

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.