Így szoktasd le a vállalkozásodat a Facebook-függőségről

Képzeld el azt a szituációt, amikor van egy email listád, rajta olyan emberekkel, akikkel rendszeresen kommunikálsz, és akik alapvetően a szakértelmed, a szolgáltatásod, a vállalkozásod miatt iratkoztak fel hozzád. Ezek az emberek óriási arányban figyelnek oda rád, a legrosszabb, legbénább szöveggel megírt leveleidet is 10-12%-os arányban megnyitják, elolvassák. Szuper perspektíva, ugye?

És akkor képzeld el, hogy erre az email listádra kiküldöd a Google.hu linkjét, benne a következő instrukcióval: keress rá a szolgáltatásunkra, és ámulj!

Legyen ez a szolgáltatás mondjuk, a marketing tanácsadás.
Az emailedet olvasók csak pislognak az instrukciók láttán, de mivel egyébként naponta többször is használják a Google keresőt, és mivel hallgatnak rád, megteszik, amit kérsz. Rákeresnek a marketing tanácsadásra, és ámulnak. Azon, hogy mennyi mindenki van még a piacon rajtad kívül. Jé, itt egy jó ajánlat – nem a tiéd -, hopsz, megnézik, és már vásárolnak is. Máshol.

Hülyeség az egész sztori, ugye?
Ki az az elvetemült, aki a saját hírleveléből a Google-re küldené az embereket?
Nos, ugyanaz, aki a saját hírleveléből a Facebookra küldi. (Nyugi, én is megtettem régen, de leszoktam róla, lásd alább.)

A hírleveled legrosszabb esetben is 10-12%-os figyelemelérést generál. A Facebook oldalad meg 1%-ot a LEGJOBB esetben, még úgy is, hogy a hírleveledből küldözgeted oda évek óta az embereket!

Oké, álljunk meg! Szerencsére a mi olvasóink többsége nem csinál ilyen hajmeresztő dolgokat rendszeresen, hogy a saját vagyonukat – mert a hírlevél-feliratkozók a vállalati vagyon részét képezik – elherdálják arra, hogy mások vállalkozását építsék, de sajnos elég sokan megteszik olyanok, akik véleményvezérnek számítanak ebben a témakörben.

Azért vezettem fel ezt a cikket ezzel a sztorival és szituációval, hogy FÁJJON! Az, akinek egyébként is problémái vannak ezzel a nagy FB mániával, az nyilván érzi, hogy ez az egész most már tényleg tarthatatlan. Mert ugye mi mozog a vállalkozás kommunikációért felelős vezetőjének fejében?

Ha nem használjuk a FB-ot intenzíven, akkor az a veszély fenyeget, hogy alternatív veszteséget könyvelhetünk el a kiaknázatlan lehetőségek miatt.
Ugyanakkor, ha megpróbáljuk kiaknázni ezeket a látszólagos lehetőségeket, akkor meg azért szenvedünk el alternatív veszteséget, mert nem MÁSRA csoportosítottuk az erőforrásokat. A kognitív disszonancia és a dollárárverés szituáció miatt pedig „basszus, én ezt szívvel-lélekkel csinálom, ennek működnie kell, hiszen másnak is működik!” – gondolati séma alakul ki, és ezt hívjuk köznyelven csapdának.

Ha felismerted a fentiek alapján, vagy bármilyen más gondolat, érzés alapján, hogy tarthatatlan az, hogy a Facebookon bohóckodj gyakorlatilag nulla eredménnyel, és meg akarsz szabadulni a Facebook függőségtől, akkor íme 12 pont, amit ha végigviszel – mondjuk a következő 12 percben –, akkor le tudsz jönni a FB-ról, és Mark Zuckerberg vállalkozása helyett végre építheted a sajátodat.

Kivéve: az alábbiak egyáltalán nem vonatkoznak azokra, akik forgalomgenerálásból élnek, és a saját weboldalukon hirdetéseket helyeznek ki. Nekik szükségük van arra a tömegre, amit a FB-ról tudnak mozdítani. Továbbá azokra sem vonatkozik, akik elérik a rajongóik legalább 8-9%-át, mert nekik megéri továbbra is építgetni ezt a lábat (de hírlevélből nekik sem szabad embereket toborozni a FB posztjaikra!)

Hogyan szoktassuk le a vállalkozásunkat a Facebook-függőségről!

Túl sok időt rabol el tőled és a vállalkozásodtól a Facebook, eredmények nélkül? Hiába küzdesz, mint malac a jégen, senki oda se bagózik a posztjaidra, vagy ha mégis, akkor ugyanazok az emberek állandóan (ami szép és jó, csak nem előremutató)? Már mindent megpróbáltál, de már látod, hogy egyáltalán nem térülnek meg a befektetett erőforrások? A hirdetések is csak viszik a pénzt eredmény nélkül?

Akkor itt a 12 Facebook-függőség kiiktató pont. Gondold végig, jegyzeteld végig, cselekedd végig, és kezdj végre új, szabadabb életet a vállalkozásoddal!

 • Tehetetlenség. Ismerd be, hogy tehetetlen vagy a Facebook-kal kapcsolatban, és eluralja a vállalkozásod életét úgy, hogy közben csak rombol.
 • Higgy abban, hogy létezik egy hatalmas erő, amely helyreállíthatja a FB-ra koncentrálás által megtépázott üzleti eredményeidet, és ez az erő akár benned is lakozhat, akár kívülről is segíthet – kinek mi a hite alapja.
 • Elhatározás. Határozd el, hogy ezt az erőt, ami vagy benned, vagy a hitrendszered szerinti magasabb erőben lakozik, felhasználod arra, hogy fordíts a vállalkozásod sorsán, méghozzá Facebook nélkül.
 • Leltárkészítés. Készíts leltárt arról, hogy mit veszítettél az által, hogy a FB-ra koncentráltál a kommunikációdban, és tervezd meg, hogy milyen más lehetőségeket fogsz kihasználni, és hogyan. Hírlevél, saját blog, PR, Youtube csatorna, stb.
 • Beismerés. Vállald a felelősséget azért, amilyen helyzet előállt, és amivel kénytelen vagy szembe nézni. Kényelmes a FB-ot hibáztatni, de senki nem kényszerített semmire, a te döntésed volt. Mint ahogy ez az új út is a tiéd. Tehát beismerheted a sikeredet is majd.
 • Készen állni. Állj készen arra, hogy megszabadulj attól a hibádtól, hogy a siralmas eredmények ellenére tovább erőlködtél. Mindig ismerd fel, ha valami nem működik, és ne az alapján dönts, hogy mások mit csinálnak, kit majmolnak, kinek a tévútján járnak…
 • Hiányosságok felszámolása. Olyan könnyű posztolni, és reménykedni, hogy majd egyszer lesz eredménye, és olyan nehéz kitalálni, hogy napról-napra milyen tartós és valóban építő jellegű tartalmak kerüljenek fel a weboldalunkra. A hiányosságaid felszámolását kezdd új szokások kialakításával, akár már MA, illetve MOST.
 • Készíts listát azokról a dolgokról és személyekről, akiknek a vállalkozásod FB függősége kárt okozott, és döntsd el, hogy kártalanítod őket. Magadat is ide számíthatod.
 • Jóvátétel. A kártalanítandóknak nyújts jóvátételt: írd meg a könyvet, ami évek óta a fejedben van, írd meg a cikkeket, amiket évek óta meg kellett volna írnod, hírlevélben küldj olyan leveleket, amik az olvasókért vannak, és találj ki egyéb más megoldásokat, amik mindig is ott voltak előtted, csak a FB miatt már nem jutott rájuk sem idő, sem energia.
 • Megingás kiiktatása. Szüntesd meg a FB csoporttagságaidat – akár a csoportjaidat is –, és redukáld a FB-kal kapcsolatos tevékenységeidet pusztán csak a magánéleti kapcsolódási pontok fenntartására. Semmilyen energiát ne adj a FB-nak az üzleted céljai kapcsán!
 • Állhatatosság. Ha ugyanannyi energiát fektetsz MÁS kommunikációs csatornákba, mint a FB-ba, akkor jönni fognak az eredmények. Könnyedén megduplázhatod a blogod látogatottságát FB nélkül is, és ez tartós is lesz. De amikor jönnek az eredmények, még véletlenül se gondolj arra, hogy „hát, most már akár a FB-ra is jutna időm, energiám”. Ha erre a gondolatra jutnál, menj vissza az 1-es ponthoz, mert valami félresiklott a leszokási folyamatban!
 • Mentorálás. Add tovább az információt – ne a FB-on ­–, és segíts másoknak is a leszokásban, a saját tapasztalataid által!

Egy nap, egy hét, egy év Facebook nélkül, maximum automatizált posztokkal (nem időzített, hanem automatizált! Ez a cikk is megjelenik a FB-on, de emberi beavatkozás nélkül!), és máris új színben fogod látni a világot. Egy szebb, gazdagabb, sikeresebb színben.

Üdv az új életedben!

Vidi Rita

5 Comments

 1. Köszi Rita! Eddig a nap csúcspontja ez a cikk! Örülök, hogy a leírt gondolattal nem vagyok egyedül!

 2. Kedves Rita! Ha belegondolok, hogy a megrendeléseim 80 %-a a fb-ról érkezik és most kilépek, akkor félő, hogy éhen halok. Amit ide leírtál szép és jó, de lehetne ennél részletesebben is? Szájbarágósabban? Köszi! Icu

  • RitArt Academy

   Icu, ha a megrendeléseid 80%-a a FB-ról érkezik, akkor rád nem vonatkoznak ezek!
   Azokra vonatkoznak ezek, akiknek a FB-ról vagy nincs megrendelésük, vagy az 1-2%-os vásárlási konverziós falat semmilyen erőteljes kommunikációval nem lehet áttörni.

 3. Kedves Rita!

  Nagyon sok jó dolgot olvastam Tőled, de ez az írásod tetszik a legjobban. Fejlődésem során rengeteg hasznosat tanultam, egy közel 20 éves út áll mögöttem. Szép lassan (túlságosan lassan, mert nincs a környezetemben, akire számíthatok) építem fel a leendő új életemet, sajnos kevés számítógépes tudással. A FB-t megpróbáltam eddig is kihagyni az életemből, mert időrabló. Most viszont megerősítetted bennem, hogy máshova kell az időmet és energiámat fektetnem. Köszönöm! Ultra hasznos írás volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.