Bal agyfélteke fejlesztése

Miért szükséges a bal agyfélteke fejlesztésével is foglalkozni?

Annak ellenére, hogy a jobb agyfélteke fejlesztése nagyon fontos, nem szabad elhanyagolni a bal agyféltekét sem, hiszen a bal agyfélteke irányítja a logikus gondolkodást, ami nélkül nem élhetjük jól az életünket ebben a különféle összefüggésekkel behálózott világban.

Rengeteg jobb agyféltekésnek tanácsos fejlesztenie a bal agyféltekéjét, hogy ne ragadjon bent saját elméjében és kellően tisztán lásson. Ha alkotóról van szó, szintén elengedhetetlen a bal agyfélteke edzettsége, főleg ha ír, ugyanis a beszédközpont a bal agyféltekében van, ezért el kell érnie, hogy a két agyféltekéje összhangban legyen. Egy nagyobb lélegzetű mű, főleg könyv megírásához szükség van a logikus gondolkodásunkra, hogy történetünk érthető legyen, ne pedig egy össze-vissza, kibogozhatatlan szóáradatot kapjunk. De ha nincs is szó alkotásról, az élet minden területe megköveteli, hogy észnél legyünk, amihez bizony a bal agyféltekénket kell használnunk, hiszen a kreativitást nem sok munkahelyen viselik el, iskolákban pedig főleg nem várják szeretettel. Mi több, az emberek túlnyomó része bal agyféltekés, így a túlságosan is jobb agyféltekés társaik elveszettnek érezhetik magukat ebben a környezetben. Alkalmazkodni muszáj, így nem csak a balosokat fontos megtanítani jobb agyféltekéjük aktiválására, hanem a jobbosokat is meg kell győzni arról, hogy szükségük van a logikus gondolkodásukra is. Ez pedig a javukat szolgálja.

Bal agyfélteke

Bal agyfélteke

De hogyan lehet a bal agyféltekét fejleszteni?

Zseniális, emellett pofonegyszerű technikák léteznek arra, hogy fejlesszük bal agyféltekénket. Rengeteg könnyű logikai feladat található az interneten, de íme pár konkrét módszer.

  • Nagyon hasznos „visszautazni” az általános iskola alsó tagozatába és a négy alapművelettel (összeadás, kivonás, szorzás, osztás) számolásokat végezni fejben és írásban – szülők előnyben!
  • Szintén nagyszerű megoldás nagyon hosszú, nehezen kimondható szavakat felolvasni és kibetűzni. Bármilyen latin megnevezés tökéletes erre, például dinoszauruszok fajtái, gyógyszerek, orvosságok elnevezése, vagy keressünk rá testrészeink latin nevére és biztosan megtaláljuk, amit kerestünk, ugyanis meglepően hosszú szavakra találhatunk. Az ilyen informálódásokból pedig tanulhatunk is.
  • Aki mozogni szeret inkább, szintén megtalálhatja a számítását, hiszen egy labda jobb kézzel való dobása, elkapása, jobb lábbal való rúgása tökéletes módja a bal agyfélteke fejlesztésének. Ennél viszont figyelni kell arra, hogy csakis a jobb végtagjainkat használjuk, ugyanis azokat a bal agyfélteke irányítja. Akkor lesz hatásos a gyakorlat, ha a bal kéz és bal láb nem avatkozik bele.

Ezeket a technikákat bárki elvégezheti, így semmi akadálya annak, hogy fejlesszük a bal agyféltekénket. Túl könnyűnek tűnnek a gyakorlatok így első olvasásra? Vajon ezt mondod majd akkor is, amikor kipróbáltad egymás után? ;).

 

2 Hozzászólás

  1. Zalafalvy Gergely Örs

    Egy balesetben a bal agyféltekém sérült, agyi ödéma és agyzúzódás miatt egy terület elhalt. Ezt szeretném beindítani…

  2. Zalafalvy Gergely Örs

    1997-ben egy balesetben sérült meg az idegrendszerem. Ehhez keresek megoldásokat, fejlesztéseket.

Vélemény, hozzászólás?