Magánkiadás – mi az és hogyan csináljam?

Magánkiadás – nehéz helyzetek

Mindenkiben, aki egyszer elkezd írni, fellobban a vágy, hogy alkotását mások is észrevegyék, lássák, olvassák, felfedezzék, még akkor is, ha azt mondja magának, hogy műveit inkább csak a fióknak címezi. A lelke mélyén arra vár, hogy valaki kiemeli könyvét a fiókból anélkül, hogy tenne is érte valamit, mert tanácstalan, fogalma sincs, hogyan induljon neki a könyvkiadásnak. Sokan meg is rekednek ezen a szinten, mert nincsenek tisztában lehetőségeikkel, vagy a legnagyobb kiadóknál próbálkoznak, akiknél az életüket jelentő kézirat egyből a kukában landolhat, ugyanis egy nap több tízezer példány érkezik hozzájuk. Tehát szinte semmi esély arra, hogy egy ilyen próbálkozással a piacra juttasd a könyved és íróvá válj. Továbbá, ha szétnézel a magyarországi nagy kiadók által kínált bestsellerek között, nem biztos, hogy könyvedet ott szeretnéd majd látni.

De mégis mit tegyél, ha nem tudsz egy népszerű kiadóhoz se fordulni?

A megoldás a magánkiadás

A módszer, amivel manapság bárki adhat ki könyvet, a magánkiadás, vagy más néven szerzői kiadás. Ha eddig nem hallottál róla és arra készülsz, hogy könyvedet publikáld, jó helyen vagy, mert most megtudhatod, hogyan csináld.

Már sok digitális nyomda létezik Magyarországon, amik azzal foglalkoznak, hogy segítsenek a szerzőknek, akiknek szándéka a magánkiadás. Ilyet kell keresned, ha ez a terved. A digitális nyomdák arról nevezetesek, hogy kis példányszámban nagyon gyorsan és hatékonyan tudnak könyveket előállítani.

Magánkiadás

Magánkiadás: olcsó, gyors, hatékony

A kis példányszámot úgy kell érteni, hogy 1000 darab alatt. 1000 darab fölött már az úgynevezett ofszet technológiára van szükség, aminek az ismérve az, hogy drágább, lassabb, és nagyobb példányszámot követel, mint a digitális nyomtatás.
Tehát inkább kevesebb darabot kell betervezned, mert ezt 1-2százezer forintból meg tudod finanszírozni, és a párszáz darab könyvet belátható időn belül el is tudod adni, így a befektetett összeg gyorsan visszaforog, amit aztán újabb adag könyvbe invesztálhatsz – ekkor már utánnyomással, ami olcsóbb, mint az első adag könyvet elkészíteni.

Nincs szükség milliókra, hitelre, eladósodásra, egy kis pénzt bele lehet fektetni, aztán gyorsan visszakeresni!

A digitális nyomtatás a lehető legjobb módja a könyvkiadásnak, hiszen az köztudott, hogy a hagyományos könyvkiadás manapság pofátlanul drága, ellenben a magánkiadást lehetővé tevő nyomdák azon igyekeznek, hogy a publikálás minél kevesebb pénzbe kerüljön.

A szerző dönti el, milyen szolgáltatásokon essen át a könyve a nyomdánál, például nem kötelező, hogy a helyesírás ellenőrzését, javítását és a szerkesztést ott végezzék – mert ez plusz pénzbe kerül -, ha az író úgy gondolja, hogy ezeket maga is el tudja végezni (ténylegesen önmaga, vagy ismerősök segítségével).

Egy feltétel van: legyen ISBN számod, de a legtöbb nyomda ennek beszerzésében is segít, egyébként pedig egy email váltással megvan, csak várni kell rá pár napot.

ISBN igénylés menete:

E-mail-ben: isbn@oszk.hu
Faxon: 487-8687
Levélben a következő címen:

Országos Széchényi Könyvtár
ISBN Iroda
Budapest
Budavári Palota, F ép.
1827

A szükséges adatok:

  • a kiadó neve (céged vagy egyéni vállalkozásod neve, vagy saját neved)

  • címe,

  • telefon- és faxszáma,

  • e-mail címe,

  • honlapjának URL-je,

  • a kapcsolattartó személy neve,

  • a könyv(ek) címe és köteteinek száma.

Elektronikus magánkiadás

Manapság van lehetőség arra, hogy elektronikusan add ki könyvedet, így a nyomdaköltségre se kell gondolni, ha ezzel a lehetőséggel élsz.

Egyszerűen kérsz az elektronikus formátumnak egy ISBN számot, pdf-be konvertálod a kéziratot, és máris mehet az értékesítés.

Magyarországon még mindig a pdf formátum a legelterjedtebb, de mutatkozik már igény az epub és mobi formátumokra is. Ezeket egy egyszerű programmal Word dokumentumból is létre tudod hozni. Ez a program az ingyenes Calibre.

Ha ragaszkodsz a kézzel fogható könyvekhez, meg kell adnod az általad kívánt példányszámot, méretet, borítót – ezt érdemes profi grafikussal terveztetni, hiszen lehet abban a gondolatban némi valóságmag, hogy a könyvet a borító adja el… – és a nyomda kinyomtatja neked, sőt a legtöbb digitális nyomda ki is szállítja az elkészült könyveket a címedre.

Ha elkészültek a könyvek, a nyomda hirdetheti is a saját oldalán, így segít az eladásban, vagy te is kereshetsz erre különböző értékesítési- és marketingmódokat. Hirdetheted a művedet közösségi oldalakon, megkérhetsz ismerősöket, hogy véleményt írjanak róla, majd közzétegyék azt, majd kereshetsz bloggereket is, hogy reklámozzák, így sok lehetőséged van arra, hogy könyvednek közönséget szerezz. Akármelyiket választod a felsoroltak közül, sikerrel járhatsz.

Magánkiadással valóra válthatod az álmod, hogy író legyél.

Nos, mikor kezdesz végre bele?

Vélemény, hozzászólás?