Vajon hogyan élnek az írók?

Vállalkozásokkal kapcsolatos tanácsadásban már elég jártasságom van, és mindig azt szoktam mondani, hogy mielőtt üzleti modellt választasz – na persze, előtte nem árt tisztázni, mi az az üzleti modell – előbb döntsd el, hogy milyen életstílusú vállalkozó akarsz lenni, mert az nagyban meg fogja határozni az üzletmenetedet:

  • Olyan életstílusú akarsz lenni, aki minden nap vekkerre ébred, kipattan az ágyból, és megy a boltjába nyitni, este pedig ő maga zár és hagyja el utoljára a terepet?
  • Vagy olyan, aki tárgyalástól-tárgyalásig rohan, mindenhova késve érkezik, ezerrel pörög, míg le nem betegszik?
  • Esetleg olyan, aki legalább 10-ig alszik, és éjfél után fekszik, a vállalkozása pedig látszólag abból áll, hogy a számítógép előtt ül, esetleg sokat telefonál?

Neked melyik életstílus tetszik?
Mert íróként is élheted azt!

Amikor az a kérdés jár a fejünkben, hogy vajon hogyan élnek az írók, akkor az nem a megfelelő kérdés.

Mert a megfelelő kérdés ez: hogyan élnék ÉN íróként?

Oké, bocsánat, néha elfelejtem, hogy ne mindig a célkitűzés és célmegvalósítás nagymestere beszéljen belőlem, de most felteszem mégis a provokatív kérdésemet:

–        Nem mindegy, hogyan élnek más írók? Az a lényeg, hogy TE hogyan szeretnél írni.

Elmondom a titkot: az írók általában pokolian sokat írnak, és eszméletlenül sokat olvasnak.

Tehát, igazából csak azt kellene eldöntened, hogy ha neked az lenne a feladatod nap mint nap, hogy rengeteget írj, és elképzelhetetlenül sokat olvass, akkor hogyan osztanád be az idődet.

Természetesen jó, ha objektívek vagyunk. A modern írók élete – főleg, ha jól meg is akarnak élni – nemcsak az írásról és az olvasásról szólhat manapság, hanem kell egy kis vállalkozói szemlélet. Tehát, hogy bele ne unj az írásba és az olvasásba, érdemes minden napodba betenni még egy kis vállalkozásfejlesztési időszakot is.

Na, ezek után nem érhet baj.

Ha szeretsz időre és vekkerre ébredni, hát kelj úgy. Ha azt szereted, hogy a szomszéd fűnyírója ébreszt délelőtt 11-kor, akkor ébredj akkor. Ha este 8-kor már szereted magadra húzni a takarót, akkor tégy úgy, de ha szeretsz kuruttyolni még éjfél után is, akkor ne fogd vissza magad!

A lényeg, hogy naponta legalább 6 órát foglalkozz az írással, az olvasással, a boldogulásod tervezésével és kivitelezésével.

Ennyi.

Vidi Rita

 

2 Hozzászólás

  1. Hargitai Ágnes

    Kedves Rita!
    Május környékén – 47 évesen – gyökeres fordulatot vett az életem. Akkor kicsit megijedtem, mert sok mindent „elvesztettem”, és fogalmam nem volt arról, hogy hogyan is lesz majd a továbbiakban. Elkezdtem írni, de hogy miért arra a mai napig nem tudok magyarázatot adni. Kész a két könyvem, és ugyan nincs kiadva, de büszke vagyok magamra, hogy talpra tudtam állni. Nem vagyok író, mégis most, hogy elolvastam a cikkedet, rá kellett döbbennem, hogy nagyon szeretnék azzá válni. Méghozzá főállásban. Valóban nem baj, ha egész nap olvasni és írni kell (meg persze marketingezni), az ember önmagát tudja adni az írásban. A cikked megerősített, úgyhogy hálásan köszönöm!

  2. Én köszönöm, hogy megosztottad velünk a saját példádat! <3

Vélemény, hozzászólás?