Vigyázat, a Húsvét könnyen bal agyféltekésre sikerülhet!

Általában az ünnepeink azok, amikor kifejezetten arra törekszünk, hogy körülöttünk mindenki jól érezze magát, és mi magunk is jól legyünk.

Igen ám, de minden erőltetés és törekvés (tör…) azt eredményezheti, hogy pont a fordítottján sülnek el a dolgok.

Az ünnepeinken nem boldogok, hanem feszültek, hajszoltak, idegesek, mogorvák leszünk, a körülöttünk lévő szeretteink pedig a végén a szabályoknak való megfelelési kényszerünk miatt csak púpok a hátunkon – és ez főleg akkor igaz, ha a női nemhez tartozunk.

 

A Húsvét – és minden ünnepünk – könnyen válhat a bal agyféltekénk „áldozatává”, ha nem vigyázunk.

Hogy miért?

 • Mert a hagyományok erőltetése a szigorúan szabálykövető magatartás része – ez bal agyféltekés.
 • Ha saját hagyományaink vannak, azoknak is meg akarunk felelni – ez is bal agyféltekés.
 • Ha ezeket a hagyományokat – akár saját, akár születésünk előttről erednek – át akarjuk testálni gyermekeinkre is, akkor ez már a sokadik feladat, amit egy csapásra akarunk megoldani – ez is bal agyféltekés, a túlzott akarás.
 • Nem akarok nagyon belebonyolódni a közéleti dolgokba, de a vasárnapi vásárlás akadályozásával még inkább korlátok közé szorítva érezhetjük magunkat, ez megint csak nem a kreativitás végtelen kibontakozását segíti – bár vannak emberek, akik számára a szorító határidő kreativitásserkentő, de cserébe iszonyú árat fizetnek stressz formájában – így ez is bal agyféltekés (csak látszólag jobb agyféltekés, hogy kreatívak próbálunk lenni).
 • Még mindig a helyen dívik a locsolkodás – látogatás rokonoknál – Húsvét idején, ez megint csak stressz, ezért bal agyféltekés – mert a stressz blokkolja a kreativitást, tehát a jobb agyféltekét.

Hogyan lehet jobb agyféltekés a Húsvét, és bármelyik ünnepünk?

Nem fogom feltalálni a meleg vizet, a következőkkel jó eséllyel már találkoztál a saját gondolataidban – kreatív pillanataidban -, de összeszedve hátha még jobban tudsz inspirálódni.

 • A húsvéti készülődés ideje alatt is hallgass zenét! A különleges, alkalomra szóló zene leginkább Karácsony környékén dívik, pedig minden ünnephez dukálna. A zene beindítja a jobb agyféltekét, és fenn is tudja tartani a működését. Hallgass zenét sütés-főzés, takarítás és bevásárlás közben is, sőt, akkor is, mikor jönnek a vendégek! Nem kell ordíttatni, mert attól meg a szomszédok lesznek nagyon bal agyféltekések ;).
 • Próbálj meg elrugaszkodni a saját és a környezeted végletes elvárásaitól. Minden, amit elvárásnak gondolunk, az igazából csak egy szokás: ekkor szoktunk bevásárolni, ezt szoktuk enni, így szoktunk teríteni, így szoktunk öltözni ezen az alkalmon, stb. Mi van akkor, ha akár csak egy leheletnyivel lazábban „szokjuk”? Semmi látványos. Nem omlik össze a tőzsde, nem megy csődbe az állam, nem fognak tüntetni a felkelők az otthonod előtt, egyszerűen csak nem szigorú korlátok, hanem kicsivel lazább, rugalmasabb határok között fogtok mozogni, ami segít a jobb agyféltekének, hogy végre kicsit szabadabban érezze magát, de a bal agyféltekédnek is segít, mert rájön, hogy elég ezerrel pörögnie, nem kell kétezerrel ;).
 • Sokkold le a bal agyféltekédet – figyelem, csak bátraknak: a készülődés kellős közepén készíts magadnak egy forró italt, kapcsolj zenét, ülj le, tedd fel a lábaidat, és kortyold el szépen, lassan, komótosan, sőt, ráérősen! Csak semmi kapkodás, semmi pánik, semmi „jajistenemegypercemsincs”, csak a béke, a nyugalom, a harmónia érzése. Ez főleg azok számára lehet új, akik nem dohányoznak! A dohányosok rendszeresen művelik ezt a tevékenységet, és ezért is nehéz leszokni a cigiről, mert a nemdohányzó ember képes ezt a pár percnyi örömöt teljesen kiiktatni az életéből, és akkor marad a véget nem érő rohanás, turbófokozatú lelki állapotban…
 • Nagyon bátraknak: rúgd fel az összes szabályt, és változtasd meg a húsvéti szokásrendeteket teljesen. Ha eddig utazni szoktatok, akkor maradjatok otthon, ha pedig otthonra vártatok vendégeket, mondjátok le, és utazzatok el kirándulni, vagy csak piknikezzetek a közeli parkban! Ez a módszer falakat omlaszt le. Az ismeretlentől való félelem okozhat némi stresszt, de ha képes vagy megélni a pillanatok szépségét, akkor ez a stressz el fog tűnni. Minden jó ha a vége jó – mesebefejezés helyett én azt mondanám, hogy „minden jó, ha közben jó”!

Most akkor mindenki variálja át a Húsvétját?

Dehogy! Egyrészt az emberek csak icipicikicsiny százaléka képes olyan horderejű változások kivitelezésére, mint amikről itt fentebb írtam, és amiket eddig nem alkalmazott. De zenehallgatásra bárki képes.

Ha zavar a zene, az azért van, mert túlpörgött a bal agyféltekéd, és egyáltalán nem akarja, hogy a jobb agyfélteke is odaférjen a gyeplőhöz. Ez ünnepek nélkül is egy elég rossz jel, szóval mindenképp keresd meg azt a zenét, amit imádsz – amit mondjuk évtizedekkel ez előtt szerettél, és éjjel-nappal hallgattál – és hallgasd rendszeresen!

Két agyféltekével lehet csak teljes életet élni, de a bal automatikusan nem fogja hagyni, hogy a jobb agyfélteke is „szóhoz” jusson. Ehhez sajnos ma már trükkök kellenek, de az eredmény önmagáért fog beszélni.

Valóban Boldog Húsvétot Kívánok!

Vidi Rita

 

2 Hozzászólás

 1. Lenkei Gabriella

  Kedves Rita!

  Én sem csinálom jól, de nem készülök a Húsvétra takarítással, főzéssel, stb, hanem énekléssel. Ill tanulással
  Két éve csatlakoztam a Liszt Ferenc kórushoz, és tegnap este énekeltük azóta másodszor a Máté passiót. (Bach)
  Amikor Jézus meghal, a karnagyunk letérdel, és elég hosszú szünet van. Az utána következő koráltól kezdve nem láttam a kottát a könnyeimtől.
  Ebből a szempontból jó volt, hogy fent voltunk a karzaton.
  Ez jobb agyféltekés volt, és a héten minden este, és a vasárnap (holnap)délelőtt is, mert akkor Mozart Koronázási miséjét énekeljük.
  Most a Duna TV-n hallgatom a Máté passiót, sajnos zavar, azért, hogy a lakás romokban hever, mert a munka és a tanulás miatt nem értem rá ezzel foglalkozni.

  Szeretettel.
  Gabi

Vélemény, hozzászólás?