7+1 tipp, hogy legyen ihleted az íráshoz

Honnan jön az ihlet az íráshoz? – szól az örök kérdés. A válasz az, hogy a jobb agyféltekéből. De hogy lehet ihletetté válni úgy csak úgy, a mindennapokban? Hogyan lehet elérni az ihletettség állapotát bármikor?

A válasz még mindig az, hogy a jobb agyfélteke dominálásával, de ha erre nem vagy még képes, mert nem vettél még részt jobb agyféltekés kreatív írás tréningen, akkor ezeket próbáld ki mindenképp, és ámulj! Az alábbi tippek motiváció növelésére is kiválóak!

 • Reggel ne pattanj ki az ágyból azonnal ébredés után, hanem hagyj magadnak kb. fél órát henteregve álmodozni. Praktika: Állítsd be az ébresztőt fél órával korábbra, ha csörög, menj ki WC-re, igyál egy pohár vizet, majd feküdj vissza! Az eredeti időpontra is legyen beállítva az ébresztő, hogy ha visszaszunnyadnál, akkor se legyen elkésés belőle.
  Mit eredményez ez a módszer? Reggel a két agyféltekénk még azonos szinten mozgolódik, egyformán kipihentek, egyformán aktívak. Ez azt eredményezi, hogy a jobb agyféltekéd kedvére tevékenykedhet: ötletelhet, feltalálhat, kitalálhat, megvilágosodhat, felfedezhet, és így tovább. Ilyenkor jönnek a világmegváltó ötletek, amik legkésőbb reggeli utánra, mire beszéltél már néhány mondatot, el is múlnak. Úgyhogy az álmodozásod időszaka alatt felvetődött ötleteket AZONNAL jegyzeteld le.
 • Ha teheted, kelj két órával korábban, mint szoktál – például hétvégén -, és használd az 1-es pontot, majd ülj le és ÍRJ! De nem ám étlen-szomjan! Praktika: Készíts harapnivalót, teát, kávét, friss vizet, mosd meg az arcod, mielőtt nekiülsz, és hajrá! Olyan hatékony leszel, hogy majd csak pislogsz az eredményen. A mínusz két órányi alvásidőt pótold be egy laza délutáni sziesztával, vagy este feküdj le korábban, mint szoktál.
  Mit eredményez ez a módszer? Ha mindig ugyanazt csinálod és ugyanúgy, éveken, évtizedeken keresztül, akkor nem számíthatsz ÚJ eredményekre! Az új dolgokhoz új megoldások és megközelítések kellenek. Az első könyvemet úgy írtam, hogy minden nap fél6-6 óra tájban keltem, és mire 8 órakor feleszmélt az akkor 2.5 éves fiam, addigra rengeteg szó bekerült a szövegszerkesztőbe. Néhány hét alatt készen is lettem több mint 200 oldallal. Fárasztó? Az első napokban furcsa volt, de a felkelő nap fényeiben fürdő kert és utca látványa feledtette a fáradságot, és új energiákat mozgósított.
 • Csobogtass! A víz csobogása – talán az anyaméhben folyamatosan hallott, víz és véráramlás hangjának bevésődése miatt – mindig segíti az ihletett állapotba kerülést. Ha kellene az ihlet az íráshoz, de nem jön, akkor mosogass el, zuhanyozz le, menj ki egy patak vagy folyópartra, kacsázz kavicsokkal a közeli tóban, vagy ha teheted ruccanj el egy tengerhez, netán óceánhoz. Az akváriumok vízszűrőjének csobogása is hatásos, ezt tanúsíthatom ;). Kerti csobogó, szobai szökőkút, egyik pohárból víz öntögetése a másikba… Bármi szóba jöhet, légy kreatív nyugodtan!
 • Szagolgass! Ma már tudományos kutatások vizsgálják az illatoknak az emberi agyra gyakorolt hatását, és egyre inkább kiviláglik, hogy igencsak a szagok hatása alatt vagyunk! A szaglás egy nagyon összetett folyamat, de a jobb agyféltekénkben van a zamatok, és a mélyebb illatinformációk értelmezése (nem tudati szinten). Ha ihletre van szükséged akkor vegyél elő intenzív illatokat, ami lehet virág, parfüm, illatosító, füstölő; vagy kifejezetten szagló dolgokat, mint például dohány, föld, vagy egy régi könyv (de szóba jöhet szerintem a töltöttkáposzta is ;)).
  Fűszernövények, és akár a zacskózott, feldolgozott fűszerek is sokat segíthetnek. Szerintem a fahéj verhetetlen mind közül. Használd!
 • Menj el sétálni, vagy ülj fel egy buszra, vonatra! A táj monoton elhaladása mellettünk beindítja a kreatív csatornákat, és előhív olyan dolgokat, amik egyhelyben ülve sosem kerülnének előtérbe. Nem kell, hogy célja legyen a sétának vagy az utazásnak, elég, ha csak mész egy kicsit. Az utazás történetdinamizáló eszköz a sztorikban, de kifejezetten ihletdinamizáló eszköz a hétköznapokban. Az autóvezetés is lehet hasonló hatású, de csak akkor, ha nagyon szeretsz vezetni és sosem stresszelsz a volán mögött!
 • Ha már itt tartunk: ne stresszelj, ne idegeskedj! Sokan élik úgy az életüket, hogy azzal hoznak izgalmat a túlságosan langyosnak tűnő hétköznapokba, hogy problémákat csinálnak maguknak. Dühöngnek azon, amire nincs ráhatásuk, és lehet, hogy rájuk sem hat igazából az a dolog; aggódnak olyasmi miatt, ami nem is létezik; összevesznek olyan emberekkel, akik a legfőbb támogatást nyújtják számukra, vagy akiknek a szeretetében a végletekig bízhatnak; és így tovább. Ha nincs problémád, NE csinálj magadnak! A csend, a nyugalom a barátod, nem a szenvedés és a kínlódás. Ha teljes egészében meg akarsz szabadulni a stressztől, akkor tanulj meg meditálni. A Transzcendentális Meditáció a legjobb – szerintem (én is ezt használom).
 • Ha nem tudsz meditálni, de nagyon kellene az ihlet, akkor próbáld ki azt, hogy vastag zoknit húzol, befekszel az ágyba a hátadra, betakarózol, és a kezeidet becsavarod egy külön meleg takaróba úgy valahogy, hogy közben majd a tested mellé tudd lazán helyezni (vastag kesztyű is megteszi). Feküdj így negyed órát nyugodtan. A tapintóérzékek kiiktatása és a nyugalomban fekvés meglepően jó hatással van az ihletre, és a motivációra. Majd ne lepődj meg, ha ágyúgolyóként pattansz ki az ágyból a negyed óra leteltével, és világmegváltó terveid lesznek 😉 (Természetsen azonnal felfüggesztheted ezt a megoldást, ha rossz érzés. Ez nem való mindenkinek.)
 • Ha már semmi sem használ, akkor keress egy egy-két-három év körüli gyereket az ismerősi körödben, ülj le vele játszani a szőnyegre, és érezd, ahogy feltöltődsz az Univerzum legpozitívabb energiájával. Nézd a pici arcocskáját, figyeld, hogy milyen okos, lenyűgözően fantasztikus a világlátása, hallgasd, ahogy csacsog és magyaráz, és hagyd, hogy átjárjon a gyermeki kreativitás csodája. Ha ezek után nem lesz ihleteted alkotni valamit, teremteni, újítani, hát megeszem a sapkám!

Röviden ennyi 😉
Neked milyen trükkjeid vannak az ihletettség elérésére?

Vidi Rita

 

 

4 Hozzászólás

 1. Kedves Rita! Mindig nagy örömmel olvasom írásaidat, mert ihletet kapok! 🙂 Két könyvet adtam ki tavaly, és nekem hatalmas löketet adott az íráshoz az olvasás. De arra mindig figyeltem, hogy olyan dolgokat olvassak, ami nem „hétköznapi”, és nem éppen az én asztalom. Ez valahogy gondolkodásra serkenti az agysejteket. Sokat olvasgattam hozzászólásokat írói blogokon, hiszen ott mások véleményeivel ismerkedhetünk meg, ami nagyban segítheti írói munkánkat. Ami még bevált, az az edzőterem. Soha nem jártam korábban oda, és utáltam futni. Ezért eleinte csak gyors, monoton gyaloglást csináltam, ma már futok. Ez a mozgásforma segített abban, hogy a könyvem következő fejezetét pillanatok alatt ki tudtam találni. Hogy miért, nem tudom sajnos, de bevált.
  Köszönöm az írásaidat, és munkádat, amit ránk fordítasz.
  H.Ágnes

 2. Kedves Rita!

  Ahogy Ágnes írta, a séta valóban megváltó hatású lehet… Nekem is akkor van a legtöbb ötletem, mert rengeteg történést látok az utcán, illatokat, szagokat érzek, hangokat hallok, azokat átforgatom magamon, vagy megfigyelem jól őket részletesen és így könnyen le tudom írni, úgy, hogy esetleg másnak, de magamnak biztos érzékletes lesz és visszaidézi AZT az érzést. Még teázgatni is imádok írogatás közben, egyszer már volt, hogy annak hatására kapott az egyik szereplőm egy csésze forró italt 😉

 3. Nekem eddig mindig a fürdőszobában születtek a legjobb ötleteim reggel , ébredés után, zuhanyzás közben. WCzés közben is gyakran van, hogy elbambulok (gondolom ilyenkor van a jobbagyféltekés-módba váltás) és sok felismerésre jutok. De nyáron pl, ha egyszerűen csak lebegek a víz felszínén egy tóban és süt ram a nap, az is elég hatékony tud lenni:) Meg persze elég élvezetes is;) Én életem nagyreszeben 1-1,5 óra utazásra laktam a sulimtól, a várostól, és olyankor sokszor hallgattam a kedvenc zenéimet is közben. Szoktad írni, hogy a zene is mennyire inspiráló, hát még az utazás és zenehallgatás egyben;)

  Szerintem a sport is ilyen tud lenni, ha az ember befejezte, kellemesen ellazultak az izmai, tagjai, akkor egyfajta szellemi ellazulás is történik. Én sokszor táncórák után tapasztaltam ezt. Aztan ott van maga a zenélés, éneklés, kórus élmény, zenekarozas is. Az ilyen tevékenységek után is tele tud lenni az ember ötletekkel. Habár tény, hogy a mai világ tempójában valószínűbb, hogy sokan egyszerűen csak a zuhanyzást vagy a mosogatást választanak ihletforrásként, mert gyorsabb, hatékonyabb időkihasználás, mint kórusra, vagy táncórára járni.:)

 4. Kövér Sándorné Ilona

  Kedves Rita! Igazából én még ezen konkrét így nem gondolkodtam, de ha visszatekintek akkor valóban igaz, hogy a táj, az új légkör, az idő akár süt a nap, vagy esik az eső megtudja ihletni az embert. Én miután elég rohanó életet éltem, az időm mindig kevés volt, vagy azt hittem miután négy gyermekünk van hát volt dolgom. Ettől függetlenül néha leültem és írtam, persze nem regényt csak pár verset. Aztán ezt is abbahagytam. Talán újra kezdhetem, legalábbis reménykedem. Köszönöm leveleidet, jó hatással vannak rám.
  Köszönettel Kövér Sándorné Ilona

Vélemény, hozzászólás?