Pánikroham megelőzése és a tünetek enyhítése egy egyszerű módszerrel

A pánikroham, mint fogalom még nem nagyon elterjedt az emberek körében, inkább csak azok ismerik, akik már átéltek ilyet, vagy tapasztalták hozzátartozójuknál. Legjellemzőbb tünetei: 

  • A roham hirtelen következik be és kb. 10 percen belül tetőzik.
  • Az arc felhevül, hőhullám, hidegrázás, reszketés.
  • Légszomj, félelem érzet, menekülési vágy.
  • Rossz közérzet, gyorsuló pulzus.
  • Verejtékezés.
  • Mellkasi fájdalom, hasgörcs.
  • A roham múlásával a beteg fáradt lesz és meggyötört.

Természetesen egyéb tünetek is előfordulhatnak, a felsoroltak csak a leggyakoribbak közül valók. Jó hír viszont, hogy létezik megoldás arra, hogy mi magunk is úrrá legyünk ezen a kellemetlen helyzeten, ha nem tudunk segítséget kérni.

Félelem a pániktól

Félelem a pániktól

Van egy nagyon egyszerű módszer, ami segít, ha baj van. Mivel a legújabb kutatások szerint a jobb agyféltekének szerepe van a pánikrohamban, ezért egyszerűen ki kell iktatni adott helyzetben.

A RitArt Academynél mi nagyon sokat foglalkozunk a jobb agyfélteke szerepével életünkben, ezért működéséről is igen sokat tudunk. Ez segített abban, hogy kifejlesszük a módszert:

ha érezzük a pánikroham kitörését, vagy annak közeledtét, egyszerűen fogjuk be a bal orrlyukunkat és lélegezzünk mélyeket csakis a jobb orrlyukunkon keresztül, a roham enyhüléséig, vagy akár teljes elmúltáig.

Mivel a pánikoló beteg nem mindig ura gondolatainak, ezért jó módszer, ha egy kis kártyára felírja és mindig egy adott helyen, magánál tartja, pl. zsebben. Így amikor gyors segítségre van szüksége, csak előkapja a kártyát és az utasításnak megfelelően cselekszik.

Ez a kis trükk egyfajta állandó biztonságérzetet is jelenthet számára. Ha nem volt ilyen rohamban részünk nem tudhatjuk, milyen kellemetlenségekkel jár, ezért legyünk nagyon megértőek embertársainkkal szemben, hiszen ma már kutatásokkal alátámasztották, hogy létező betegségről beszélünk, ráadásul ez az agyból indul, tehát elbagatellizálása az agy működését vonja kétségbe!

A bal orrlyuk befogása, és a kizárólag jobb orrlyukon át való lélegzés azért segít, mert visszaállítja a bal agyfélteke dominanciáját, és elcsitítja a jobb agyféltekét. A jobb orrlyukunk a bal agyféltekénkkel van összeköttetésben, a bal orrlyukunk pedig a jobb agyféltekénkkel.

A hatást lehet még erősíteni azzal, hogy ha befogjuk a bal orrlyukunkat, kizárólag a jobb orrlyukunkon légzünk be és ki, és eközben egy kis papíron efféle matematikai feladatokat oldunk meg, mint pl. 5+13, 28-12, 7*8, stb. Ne legyen bonyolult, de számolni kelljen!

A fejben számolás erős vizuális igénnyel bír, amihez sajnos aktív jobb agyfélteke kell, ezért inkább papíron, írva próbáljunk meg számolni!

Továbbá még erősíti a hatást, ha nemcsak a bal orrlyukunkat fogjuk be, hanem még a bal szemünket is becsukjuk!

Érdemes még roham nélkül gyakorolni, hogy ne akkor kelljen gondolkodni, melyik a jobb és bal kezünk…

FIGYELMEZTETÉS: ezen tanácsok nem helyettesítik orvos vagy pszichológus tanácsait, pláne nem helyettesítenek semmiféle kezelést. A tüneteket enyhítik a pánikbetegek többségénél, de mindenki esete egyedi lehet, ezért nincs garancia arra, hogy segíteni fog. Nyugodtan beszéld meg orvosoddal, hogy ki fogod próbálni ezt a módszert a következő rosszullétnél, és addig is gyakorold nyugodtan, hogy rutinod legyen benne.

Egy kérés: ha kipróbáltad, írd meg hozzászólásban a tapasztalataidat!

Egy hozzászólás

  1. Békési Magdi

    Köszönöm a jótanácsot

Vélemény, hozzászólás?