Breaking News

Újratervezési módszerek, amiket egész évben alkalmazhatsz – 9 lépés az új sikerekhez

Van az úgy, hogy eljön az életben egy fordulópont. Például az utolsó nap az évben, amit rögtön majd egy első nap követ a következő évben. Ilyenkor az ember nemcsak hajlamos átértékelni a dolgait, az előző időszakokat, a közelmúltat, de kifejezetten szükségét is érzi ennek. És mivel az ember úgy értékeli, hogy a fordulópontok, fordulónapok tényleg fontosak, ezért azzá is válnak. Számomra az egyik legmegdöbbentőbb statisztika, amivel valaha találkoztam az az, hogy a kínai holdújév éppen aktuális időpontja előtt – ez minden évben más napra esik, nem úgy, mint nálunk –, csökken a halálozások száma, de a holdújév napja után kiugróan magassá válik. Arra jutottak a kutatók, hogy a súlyos betegek, a haldoklók minden utolsó tartalékukat mozgósítják még az életben maradásra, hogy megérjék a holdújévet, és hogy azt még a családjukkal tölthessék. Tehát az előre elhatározott mérföldkövek bizonyítottan nagy jelentőségűek az ember életében, de csak akkor, ha nagy jelentőséget tulajdonít is nekik.

Szerencsés az, akinek az ilyen fordulópontok környékén nem az utolsó leheletig való kitartás, hanem az élet-újratervezés a legfőbb belső indíttatása.

De nemcsak Újév előtt érdemes számvetést csinálni a dolgainkkal – például a vállalkozásainkkal – kapcsolatban, hanem bármikor, amikor szükségesnek látjuk.

Nincs mindig fix naptári kapaszkodó a visszatekintésre, értékelésre, új utak keresésére és azok szerencsés megtalálására. Van olyan, hogy egy teljesen átlagos szerdai napon kell számadást készítenünk az addigiakról, és elterveznünk a szintén teljesen átlagosnak ígérkező csütörtöktől érkező jövőt.

De lépjünk is túl azon, hogy a mai dátum kapcsán leragadunk az időpontok jelentőségénél vagy jelentéktelennek tűnésénél. Haladjunk inkább a HOGYAN-ok felé!

Hogyan tervezzünk újra, ha szükségét látjuk az újratervezésnek, átértelmezésnek?

Be kell jelentkezned, hogy láthasd a tartalom többi részét is. Kérlek . Nem vagy még felhasználó? Csatlakozz hozzánk!

Vidi Rita

A Piacvezető Magazin főszerkesztője.

Kérlek, lépj be hogy kommentelhess.