Breaking News

Konkurenciaharc – így lehetsz a felderítés nagymestere

Mióta létezik Internet, azóta a kémek többsége ahelyett, hogy követségi bálokban ismerkedne és az ott italozó prominens közönségtől próbálna meg információkat kicsikarni – ahogy azt filmekben szoktuk látni –, meg ahelyett, hogy símaszkkal eltakarva arcát irodákba törne be, hogy adatokat szerezzen, nem csinál mást, mint egy félhomályos szobában, de akár valahol egy napsütötte tengerparton, egy számítógép előtt ül és kattintgat.

Ez ma már nemcsak a kémkedés, de a támadások első lépése is. Kell egy számítógép, Internet kapcsolat, és kezdődhet a felderítés.

Azt már Szun-Ce is megmondta a Hadviselés tudományában – ami jó pár ezer éves irodalom –, hogy már a háború is eldőlhet azon, hogy te milyen információt szerzel meg az ellenségről és az milyen információkat szerez meg rólad, tehát a hadviselés ott kezdődik, hogy kikémleljük a másikat, és ott végződik, hogy ki milyen minőségű infót szerez, és annak révén milyen döntéseket hoz.

Ezért aztán háborúban az egyik legfontosabb fegyver a dezinformálás – erről konkrétan majd egy másik cikk fog szólni­ –, de most először kezdjük azzal, hogy hogyan tudunk információkat begyűjteni konkurenseinkről az Internet segítségével, és persze azzal, hogy mit kezdjünk ezekkel az infókkal.

Be kell jelentkezned, hogy láthasd a tartalom többi részét is. Kérlek . Nem vagy még felhasználó? Csatlakozz hozzánk!

Vidi Rita

A Piacvezető Magazin főszerkesztője.

Kérlek, lépj be hogy kommentelhess.