Breaking News

Intő jelek? A legnagyobb hibák, amiket a vállalkozás stratégiájában el lehet követni

Van az úgy, hogy az ember kénytelen azzal szembenézni, hogy nem úgy mennek a dolgok, ahogy azoknak kellene. Egy felelős gondolkodású vezetővel bíró vállalkozás életében is eljöhet az a pillanat, mikor le kell ülni egy fehér lap elé, vagy szembe kell nézni az adatokkal, miszerint a célok, a tervek, a folyamatok nem úgy alakulnak, ahogy gondoltuk. Ahol meg tervezés sincs, hát ott meg garantált a katasztrófa, akár naponta is.

A legcsodálatosabb, legsikeresebb vállalkozások életében is vannak hullámhegyek, és persze ebből kifolyólag hullámvölgyek is. Vállalkozni olyan, mint ahogy a tenger nyaldossa hullámaival a lábunkat, miközben ott heverészünk a nyugágyban: hol nyalja, hol meg nem nyalja.

Hasonlíthatnánk az ár-apály jelenséghez is a vállalkozást, aminek persze minden parton mások a jellegzetességei – és az biztos, hogy első dolgaink egyike kell, hogy legyen, hogy feltérképezzük a part „szokásait”. De szoktuk ezt? Egyáltalán: tudhatjuk a saját terepünkön mindenféle helyismeret nélkül még jó előre, hogy mik a jellegzetességei egy prosperáló és egy kínlódó vállalkozásnak?

Általában nem tudhatjuk. Általában senki nem szeret panaszkodni a nagy nyilvánosság előtt a vállalkozása sikertelenségéről, de sokan még dicsekedni sem a sikereikről. Ha mégis, olyan részleteket nem lehet megtudni a helyzetről, hogy egy előre tervező elmének konkrét adatai legyenek, mondjuk egy másfél évvel később vélhetően bekövetkező visszaesés természetrajzáról.

Szóval: akárhogy is akarsz tervezni, sokszor nem is tudsz, mert nem látsz a jövőbe. Ha meg mégis fellebbenti előtted a sors a jövő fátylát, akkor meg olyan dolgokat látsz csak meg, amik reménykeltőek és bíztatóak. Mert ilyenek vagyunk mi, emberek: hiszünk a jobb jövőben, még jobb eredményekben, a sikerben, a szorgalmas munka eredményében.

Ez a hitünk olyan erős lehet, hogy olykor a nyilvánvaló, ezeknek ellentmondó jeleket sem akarjuk észrevenni, mert hát áramlásban vagyunk. Az ár-apály jön és megy, mi pedig igyekszünk kihasználni mind a jelenséget, mind az erejét, és persze azt is, hogy mások ezekre a törvényszerűségekre nincsenek felkészülve.

Én hiszek abban, hogy ha hajlandóak vagyunk a rossz dolgokra is odafigyelni néha, és egy listán, számon tartani, hogy mik lehetnek intő jelei annak, hogy a stratégiánk nem működik azon a terepen úgy, ahogy elterveztük, akkor egyrészt gyorsabban tudunk döntéseket hozni a helyes irányba fordulást kivitelezve, másrészt pedig óriási veszteségektől védhetjük meg magunkat.

Rossz ütemben, vagy épp egyáltalán nem kihasználni az ár-apály jelenséget lehetséges még túlélni, de az biztos, hogy halálos veszedelem, ha mindig ellene akarunk menni. Ezért, hogy megvédjelek a halálos veszedelemtől, összeszedtem azokat az intő jeleket, amik azt mutatják, hogy eleve a stratégiád rossz, és nem egyszerűen arról van szó, hogy elvétetted a ritmust, hanem gyakorlatilag hegyet akarsz mászni a tengerparton. A tengerpart egyszerűen nem arra való.

Be kell jelentkezned, hogy láthasd a tartalom többi részét is. Kérlek . Nem vagy még felhasználó? Csatlakozz hozzánk!

Vidi Rita

A Piacvezető Magazin főszerkesztője.

Kérlek, lépj be hogy kommentelhess.