Breaking News

Harc vagy együttműködés? Hogyan működhetünk együtt a versenytársainkkal? (csak egy féle módon)

Ha szerencsénk van, vannak konkurenseink, és nem kell a piacunkon egyedüli vállalkozásként bozótharcot vívnunk az ügyfelekért.

Ha szerencsénk van, akkor ugyanolyan tisztességes konkurenseink vannak, mint amilyenek mi vagyunk: betartják a törvényeket, követik az írott és íratlan játékszabályokat, és erkölcsileg és morálisan is olyan szinten állnak, ami kifejezetten felemelő és inspiráló tereppé teszi a piacunkat.

De ha nincs szerencsénk, akkor olyan konkurensekkel ver meg az ég, akik mindent másképp csinálnak mint ahogy az elvárható lenne, és sem a törvényeket, sem az írott-íratlan szabályokat nem veszik figyelembe, ráadásul erkölcsileg és morálisan is egy maffia vagy egy zombihadsereg színvonalával érnek csak fel.

Arról, hogy a harmadik esetben muszáj lesz harcolni, szerintem gyorsan megegyezhetünk. Egyszerűen vannak olyan szituációk – remélhetőleg egyébként inkább nincsenek, vagy ha elő is fordulnak, akkor csak átmeneti, kósza pillanatokra –, amikor nem kerülhetjük el az akár frontális, akár hátbatámadós harcot. De most ne erről beszéljünk!

Hanem inkább arról az idillikus állapotról essen most szó, amikor a konkurenseinkkel tényleg úgy viszonyulhatunk egymáshoz, mint a futó- vagy úszóversenyen a versenyzők: az adott néhány percben megméretjük magunkat egymás ellenében, de úgy egyébként akár még támogatjuk is egymást, együtt edzünk, együtt bulizunk, együtt utazzuk be a világot.

De még mielőtt arról ábrándoznánk, hogy a szomszéd, ugyanolyan bolttal, mint mi vagyunk, kézen fogva táncikálunk el a naplementébe, előbb beszéljünk arról, hogy a versenytársakkal való együttműködést törvények tiltják.

Be kell jelentkezned, hogy láthasd a tartalom többi részét is. Kérlek . Nem vagy még felhasználó? Csatlakozz hozzánk!

Vidi Rita

A Piacvezető Magazin főszerkesztője.

Kérlek, lépj be hogy kommentelhess.