Hogyan kezdjünk neki a könyvírásnak?

Regény

Hogyan kezdjünk neki a könyvírásnak?

Hogyan kezdjünk neki a könyvírásnak?

1.)    Álmodozz! Képzeld magad elé, ahogy egy rajongóidtól zsúfolt könyvtárban ülsz a pulpituson, szinte ragyogsz az örömtől, az arcod sugárzik, a közönség lélegzetvisszafojtva hallgatja a szavaidat, és te felolvasol a könyvedből.

2.)    Tervezz! Kiknek szól, miről szól, hány fejezet lesz, az egyes fejezetek miről fognak szólni, kik fognak szerepelni.

3.)    Tervezd meg a történetet, hogy hol kezdődik, hogy hol lesznek benne ütközéspontok, hogy hol lesznek benne kiállások, hol fog befejeződni, lesz-e lehetőség folytatásra.

4.)    Tervezd meg és dolgozd ki részletesen a karaktereidet! Nagyon részletesen: lásd őket magad előtt, és szinte beszélj velük magadban. Élettel-teli, szerethető, néha saját gyengeségeikkel küzdő, előremutató és fejlődőképes karakterekre van szükséged, akik egyébként érdekesek is valami miatt.

5.)    Dolgozd ki a helyszíneket is, nagyjából. Ha teljesen új Univerzumot teremtesz a könyvben, akkor ne csak nagyjából…

6.)    Kezdj el írni mihamarabb! A terveket és a karakterek kidolgozottságát nem márványba véssük, hanem általában papírra rajzoljuk, tehát ha az írás lendülete közben eltérnél az előzetesen tervezettől, az nem gond, csak jelöld a terven, korrigáld a vázlatot!

7.)    Írj lendületből! Ne állj neki oldalanként javítgatni, írj egy szusszra annyit, amennyit csak tudsz, majd ha elfáradtál, elfogyott az ihlet, akkor hagyd ott, pihenj kicsit.

8.)    A pihenő után se kezdd el javítgatni, módosítani. Amint újra késztetést érzel, folytasd az írást, hadd formálódjon már kézzel foghatóan is a történet, hadd fejlődjenek a karakterek.

9.)    Ha napokra elmegy a kedved az írástól, akkor közben jegyzeteld fel azokat a gondolatokat, amiket majd módosításként szeretnél bevinni a sztoriba.

10.) Előbb-utóbb eljön az a pillanat, amikor kihuny a láng benned – még a könyv vége előtt -, és elkezded kritikus szemmel nézni az írásodat. Ne légy túl szigorú, de azért legyél szakmai! Elkezdheted az eddig elkészült részeket átolvasni, javítani, átírni, új ötleteket feljegyezni, a tervet átírni, stb.

Így kell elkezdeni a könyvírást.

Még véletlenül sem úgy, hogy a semmiből hirtelen nekiülsz és elkezded az üres lapon azt leírni, hogy:

  1. fejezet…

Soha nem fogsz eljutni így a végére, vagy ha mégis, akkor abban nem lesz köszönet.

A tervezetlen, tudatosságot nélkülöző regények legkésőbb a 40. oldalon ellaposodnak, érdektelenné válnak, az olvasót többé nem érdekli a hős, sem az ellensége, sem ezek barátai, sem senki, leteszi a könyvet, és többé nem veszi elő.

Majd később írok arról, hogy hogyan NE írjunk könyvet, egyelőre tartsd ezeket szem előtt!
A jelszó: örömmel írni!
Abból nagy baj nem lehet ;).

Vidi Rita

 

Egy hozzászólás

  1. És ha igazán, de valóban igazán igazi író akarsz majd egyszer lenni, akkor olvasd el Gárdonyi Géza Titkosnaplóját (de ne csak egyszer!):

    http://mek.oszk.hu/07000/07048/07048.htm

Vélemény, hozzászólás?